Youtube bez reklám
YouTube je obľúbeným zdrojom obsahu, ale reklamy často rušia sledovanie. Existujú spôsoby, ako ich minimalizovať alebo odstrániť? Preskúmame ich výhody a nevýhody.

1. Platenie za službu YouTube Premium

YouTube Premium je najlepšou voľbou na sledovanie YouTube bez reklám. Je legálny a nezasahuje do zmluvných podmienok platformy. S predplatným získate prístup k YouTube Music a ďalším exkluzívnym službám. Rodinný plán umožňuje zdieľanie účtu.

Tvorcovia obsahu YouTube a samotný YouTube stále získavajú príjmy za poskytovanie služby a obsahu, ktorý si užívate.  To znamená, že platením podporujete aj tvorcov obsahu a navyše vyhnete sa sledovaniu spojenému s reklamou.

Pre používateľov iOS je to jediná možnosť odstránenia reklám mimo prehliadača.

Služba YouTube Premium je našou odporúčanou metódou číslo jeden, ako sa zbaviť reklám, ale jej hlavnou výhradou je, že za túto výsadu musíte zaplatiť.

Youtube premium

2. Používať alternatívne front-endy na sledovanie Youtube

Alternatívne front-endy sú softvér tretej strany, ktoré si môžete nainštalovať priamo do smartfónu, počítača alebo inteligentného televízora a sledovať YouTube bez reklám. Niektoré front-endy sa dajú používať vo vašom obľúbenom prehliadači bez nutnosti inštalácie.

FreeTube

FreeTube je privátny klient služby YouTube. Je samostatný program, ktorý sa inštaluje na váš počítač pre systémy Windows, Mac a Linux. Umožňuje súkromnejšie používanie služby YouTube. Môžete si vychutnávať svoj obľúbený obsah a tvorcov bez toho, aby boli vaše zvyky sledované. Všetky vaše používateľské údaje sa ukladajú lokálne na váš počítač a nikdy sa neodosielajú ani nezverejňujú na internete.

Má veľmi podobné rozhranie ako samotný Youtube. Umožňuje anonymne sa prihlásiť na odbery vašich obľúbených tvorcov, zapnúť automatické titulky aj automatickými prekladmi do slovenčiny. Tiež umožňuje jedným klikom si stiahnuť videá do vášho počítača.

Invidious

Invidious je online alternatíva k platforme YouTube, ktorá je open-source a zameraná na ochranu osobných údajov. Nie je potrebná inštalácia, môžete ho používať vo vašom prehiladači.

Táto eticky navrhnutá platforma vám umožňuje sledovať videá bez reklám a chrániť sa pred sledovaním zo strany spoločnosti Google. S Invidious môžete bez účtu YouTube odoberať kanály, vytvárať zoznamy skladieb a využívať ho vo viacerých jazykoch vďaka prekladateľom. Je to ideálna voľba pre tých, ktorí uprednostňujú súkromie a bezpečnosť pri online sledovaní videí.

Piped

Piped je online frontend na prezeranie služby YouTube. Používa NewPipe Extractor na získavanie informácií z YouTube. Piped nespája vašu požiadavku so spoločnosťou Google. Nie je potrebná inštalácia, môžete ho používať vo vašom prehliadači.

3. Inštalácia rozšírenia na blokovanie reklamy do prehliadača

Tieto rozšírenia dokážu rozpoznať a blokovať reklamy na rôznych webových stránkach vrátane YouTube. Niektoré stránky však môžu obmedziť prístup k obsahu pre používateľov s aktívnym blokovaním reklám. Nastavenia blokovačov sú väčšinou flexibilné a umožňujú prispôsobenie pre jednotlivé stránky.

Veľké weby, ako je YouTube, používajú sofistikovaný softvér na obchádzanie blokátorov reklám, takže nie všetky rozšírenia alebo aplikácie môžu účinne blokovať reklamy na tejto platforme. Je preto dôležité vybrať spoľahlivý blokátor. Po našich testoch považujeme aplikáciu AdBlock za jednu z najspoľahlivejších volieb. Najpoužívaniejšie rozšírenia sú nasledovné:

  • AdBlock
  • AdblockPlus (ABP)
  • AdGuard
  • uBlock Origin
  • Ghostery

Ako ich nainštalovať do vášho prehliadača?

  1. Prejdite do obchodu s rozšíreniami vášho prehliadača Chrome, Firefox alebo Microsoft Edge. Vyhľadajte "ad blocker" alebo "ad remover". Niektoré blokovače reklám sú kompatibilné aj s prehliadačmi pre mobilné telefóny, napríklad Opera Mini.
  2. Vyberte si blokátor. Ak nemáte na mysli žiadnu službu a chcete len otestovať, čo je k dispozícii, vyberte si blokátor s dobrou povesťou na základe recenzií a popularity.
  3. Nainštalujte rozšírenie do svojho prehliadača. Ak chcete rozšírenie integrovať, jednoducho kliknite na tlačidlo Pridať do prehliadača Chrome. Ostatné prehliadače budú mať podobné tlačidlá.
  4. Pomocou nového rozšírenia pristupujte k službe YouTube prostredníctvom prehliadača. Väčšina z nich (ako napríklad AdBlock) konfiguruje nastavenia automaticky, takže ich nemusíte sami upravovať.
  5. Vychutnajte si sledovanie videí YouTube bez reklám.

Inštalácia rozšírenia Adblocker v Chrome

4. Stiahnutie videí zo služby YouTube

Ak získate službu YouTube Premium, bude vaša služba bez reklám. Navyše získate možnosť sťahovať videá, čo znamená, že ich môžete sledovať aj offline a bez reklám.

Môžete tiež hypoteticky "ripovať" klipy YouTube a sledovať ich offline bez reklám. K dispozícii sú aplikácie, softvér a stránky na ripovanie, napríklad 4K Video Downloader a Tube Ripper. Súbor s videom sa potom uchová vo vašom lokálnom úložisku, čo vám umožní ho kedykoľvek sledovať.

Dôležité upozornenie! Zablokovanie reklám, kopiovanie alebo sťahovanie videí bez povolenia porušuje pravidlá služby YouTube. My v Lemonweb v žiadnom prípade nepodporujeme porušovanie žiadnych pravidiel. Služba YouTube Premium vám umožňuje legálne stiahnuť videá do zariadenia a sledovať ich offline. Používanie aplikácií od tretích strán môže byť riskantné, hrozí vám riziko krádeže údajov, škodlivého softvéru a hackerských útokov.

5. Pripojenie k serveru VPN v krajinách bez reklamného programu YouTube

Reklamy sa na YouTube zobrazujú len v krajinách, kde je platforma platená. V krajinných verziách ako Albánsko, Mjanmarsko a Bahamy reklamy nebudete vidieť. Sieť VPN vám umožní prístup k obsahu YouTube bez reklám.

Nie je nutné do týchto krajín fyzicky cestovať. Sieť VPN umožňuje virtuálne presunutie polohy, čo môže umožniť sledovanie YouTube bez reklám. Napríklad, pripojením k VPN serveru v Albánsku získate albánsku IP adresu a zdá sa, že používate stránku z tohto miesta, čo zabraňuje zobrazovaniu reklám. Avšak, použitie VPN môže ovplyvniť zobrazenie obsahu.

Čo je VPN, ako funguje a aké použiť môžete nájsť v samostatnom článku.

Upozorňujeme, že používanie siete VPN na hypotetické sledovanie videí YouTube, ktoré nie sú dostupné vo vašej krajine, je v rozpore s podmienkami používania platformy a môže sa dokonca považovať za porušenie autorských práv. Preto to tím ani ja neodporúčame ani neschvaľujeme.

6. Blokovanie reklám YouTube na zariadeniach prostredníctvom DNS

Ak vlastníte Raspberry Pi, môžete využiť aplikáciu Pi-hole na blokovanie všetkých reklám vo vašej domácej sieti. Táto aplikácia využíva vlastný systém DNS na zabránenie komunikácie vašich zariadení s reklamnými servermi.

Spojazdnenie a používanie Raspberry Pi môže byť príliš technické, predo odporúčame skúsenejším používateľom.

Sledovanie YouTube bez reklám na PC

Ak hľadáte spôsob, ako sledovať YouTube bez reklám na počítači, najlepšou voľbou je alternatívny front-end FreeTube. Tento bezpečný a spoľahlivý softvér poskytuje zážitok bez reklám pri prezeraní obľúbených videí. Ak však nechcete inštalovať nový softvér, môžete použiť rozšírenia prehliadača ako AdBlock alebo AdGuard, ktoré efektívne blokujú reklamy na webových stránkach, vrátane YouTube.

Sledovanie YouTube bez reklám android a iphone

Inštalácia novej aplikácie do vášho mobilu

Pre sledovanie YouTube bez reklám na mobilných zariadeniach existuje niekoľko možností. Pre platformy Android a iOS sú k dispozícii rôzne aplikácie na blokovanie reklám. Aplikácie ako AdblockPlus, AdGuard a AdBlocker Ultimate možno priamo nainštalovať do zariadení so systémami Android, iPhone a iPad. Ďalšie možnosti zahŕňajú AdBlock, AdLock a 1Blocker.

Bez inštalácie novej aplikácie do mobilu

Ak nechcete inštalovať ďalšiu aplikáciu, môžete použiť webové prehliadače Piped alebo Invidious, ktoré umožňujú sledovanie YouTube bez reklám priamo vo vašom prehliadači.

Sledovanie  YouTube bez reklám na TV

Inštalácia aplikácii tretích strán do vašej TV

Možnosť sledovať YouTube bez reklám je dostupná aj na inteligentných televízoroch a streamovacích zariadeniach, ako sú Amazon Fire Stick a Android TV. Stačí nainštalovať aplikáciu tretej strany, ktorá dokáže sťahovať videá z YouTube a filtruje reklamy. Príklady takýchto aplikácií zahŕňajú NewPipe a SmartTube Next, ktoré fungujú podobne ako ukončená aplikácia YouTube Vanced a umožňujú sledovanie YouTube na veľkej obrazovke bez reklám.

NewPipe je ideálnou voľbou pre zariadenia so systémom Android, ktoré nemôžu používať služby Google, ako napríklad televízory Huawei. Ak preferujete blokovanie reklám priamo na svojom televízore, alternatívou môže byť aplikácia Blakoda.

Nezávisle od toho, ktorú možnosť si vyberiete, budete musieť tieto aplikácie nainštalovať na svoj inteligentný televízor z boku. Ak nie je možné sťahovať APK súbory priamo do televízora, môžete ich najprv stiahnuť na počítači alebo telefóne a potom ich preniesť na flash disk a následne do televízora.

Bez inštalácie aplikácii

Ak nechcete inštalovať ďalšiu aplikáciu, môžete použiť webové prehliadače Piped alebo Invidious, ktoré umožňujú sledovanie YouTube bez reklám priamo vo vašom prehliadači na smart TV.

Ďalšou možnosťou je pripojiť počítač k televízoru a Youtube ovládať cez PC. Môžete na to využiť mini PC, ktorý bude aj zaujímavým doplnkom vo vašej obývačke pri TV. Nevýhoda samozrejme je ovládanie cez klávesnicu a myš. Odmenou je však plnohodnotná kontrola vášho súkromia a bezpečnosti pri sledovaní Youtube.

Ako zostať v bezpečí a v súkromí na YouTube

YouTube ponúka veľa zábavných a vzdelávacích videí, ale vaše údaje sa neustále zhromažďujú na interpretáciu vášho správania a zobrazovanie cielených reklám. Je to nielen invazívne, ale môže to viesť k odhaleniu vašich osobných údajov pri narušení bezpečnosti.

Základné zásady, ako môžete byť na YouTube bezpečnejší a súkromnejší:

  • Používajte VPN - Reklamy na YouTube sú založené na vašej polohovacej informácii, ktorú systém identifikuje cez vašu IP adresu. S použitím VPN sa vaša reálna IP adresa skryje, čo znižuje pravdepodobnosť cielených reklám. To znamená, že prehliadanie na YouTube je menej invazívne a zvyšuje sa vaša ochrana pred sledovaním tretími stranami.
  • Skontrolujte nastavenia ochrany osobných údajov - Prejdite do nastavení svojho konta YouTube a upravte ich tak, aby ste zvýšili svoje súkromie. Nastavte obmedzenia, kto si môže prezerať vaše obľúbené videá, odbery a zoznamy skladieb. Možno budete chcieť zvážiť aj pozastavenie alebo vymazanie histórie sledovania a vyhľadávania v službe YouTube.
  • Obmedzte osobné informácie - V komentároch alebo popisoch videí sa vyhnite zverejňovaniu osobných údajov, ako sú adresa, telefónne číslo alebo celé meno. Tieto údaje by mohli byť zneužité, ak sa dostanú do nesprávnych rúk.
  • Pravidelne aktualizujte heslá - Občas menite heslo k službe YouTube (Google), uistite sa, že je unikátne a nepoužívajte ho na iných online účtoch. Ak by došlo k zneužitiu jedného hesla, ostatné účty by nemali byť ohrozené.
  • Vyhýbajte sa podozrivým odkazom - Budte opatrní pri klikaní na odkazy v komentároch alebo popisoch videí na YouTube. Nie všetky odkazy sú bezpečné a niektoré môžu viesť na podvodné stránky.
  • Používajte zabezpečené pripojenie - Vždy si overte, že sa pripájate k službe YouTube cez protokol HTTPS, ktorý je bezpečnejší. Týmto spôsobom sa chránia vaše údaje pred odpočúvaním, najmä v verejných sieťach. Môžete to overiť, ak v adresnom riadku prehliadača uvidíte začiatočné "https" alebo symbol visiaceho zámku.
  • Prehliadajte anonyme - Ak máte obavy o ochranu osobných údajov, môžete zvážiť vytvorenie anonymného účtu YouTube, ktorý nie je prepojený s vaším hlavným e-mailom. Alternatívne môžete použiť službu YouTube v režime inkognito. Môžete  prezerať Youtube v druhom, súkromnejšom prehliadači. Treba však mať na pamäti, že tento režim nie je úplne súkromný a nepoužíva predvolené nastavenia ani neuchováva históriu medzi reláciami.
  • Zostaňte informovaní - Pravidelne kontrolujte aktualizácie zásad ochrany osobných údajov a podmienok služby YouTube. Budete tak informovaní o všetkých zmenách v spôsobe používania vašich údajov.

Zhrnutie a odporúčanie

Stále narážame na neustále reklamy v službe YouTube, ktoré sa stále zdajú dotieravejšie. Navyše, platforma je čoraz chytrejšia v obchádzaní bežných blokovačov reklám. Napriek tomu existuje niekoľko spôsobov, ako sledovať videá na YouTube bez rušenia, vrátane rôznych bezplatných možností. Možnosť číslo jedna vždy zostáva Služba YouTube Premium, ktorú odporúčame.

Avšak, niekedy môže byť zaujímavou možnosťou si aspoň vyskúšať iné alternatívne príležitosti, ako napríklad využiť rozšírenia prehliadača na blokovanie reklám alebo sa pripojiť k serveru VPN umiestnenému v krajine, kde YouTube nie je spoplatnený. Najrýchlejšou a najjednoduchšou možnosťou je však vyskúšať alternatívne front-endy ako FreeTube, alebo Piped. Vy budete vedieť najlepšie, čo vám vyhovuje.

Ďalšie čítanie: