Vytvorenie PINu v mobilnej aplikácii Messenger
Zaskočila vás požiadavka Messenger PIN kódu na synchronizáciu konverzácií? Ide o nové end-to-end šifrovanie od Meta. Nastavenie PIN je jednoduché. Tu je návod a všetko, čo potrebujete vedieť.

Facebook Messenger chce od vás nastavit PIN. Prečo?

Služba Facebook Messenger je po novom nielen bezpečná a ale aj súkromná pre tých, ktorí majú povolené koncové šifrovanie. Meta začala zavádzať predvolené šifrovanie pre Messenger dňa 6. decembra 2023. Išlo však o postupné zavádzanie, takže nie všetky konverzácie používateľov aplikácie Messenger boli okamžite chránené.

Od roku 2016 boli konverzácie v aplikácii Facebook Messenger bezpečné a súkromné len vtedy, ak ste ručne zapli funkciu Tajné správy aplikácie Messenger. Ak ste o nej teda nevedeli alebo ste ju nepovolili, riskovali ste ohrozenie svojho súkromia. Bezpečnosť a súkromie aplikácie Messenger boli teda podmienené a hackeri mohli potenciálne vidieť vaše správy.

Na čo slúži PIN na správy?

Koncové šifrovanie pomáha chrániť vaše súkromie tým, že zabezpečuje, aby vaše správy nevidel nikto okrem vás. Považujte ho za dodatočnú úroveň zabezpečenia, vďaka ktorej sú vaše správy a hovory s rodinou a priateľmi chránené od okamihu, keď opustia vaše zariadenie, až po okamih, keď sa dostanú do zariadenia príjemcu. To znamená, že nikto iný nemôže vidieť ani počúvať, čo sa posiela alebo hovorí, dokonca ani Meta.

Čo je bezpečné úložisko?

Zabezpečené úložisko ukladá históriu chatu mimo zariadenia v koncovej šifrovanej podobe. Dôrazne odporúčame zapnúť zabezpečené ukladanie, aby ste si mohli zálohovať históriu chatu a obnoviť ju na akomkoľvek novom zariadení. Ak nemáte zabezpečené ukladanie, vaše správy a médiá sa môžu v prípade straty zariadenia natrvalo stratiť!

Ako zapnúť bezpečné úložisko a vytvoriť nový PIN:

  1. Otvorte aplikáciu Messenger
  2. Prejdite do časti Nastavenia cez ikonu 3 bodky.
  3. Vyberte položku Súkromie a bezpečnosť > Koncové šifrované chaty > Zabezpečené úložisko.
  4. Vyberte si preferovanú metódu pre Zabezpečené úložisko, v našom prípade PIN
  5. Zadajte PIN, následne potvrďte ešte raz.

PIN kód nezabudnite uložiť na bezpečné miesto. Budete ho potrebovať na prístup k zašifrovaným konverzáciám na akomkoľvek zariadení.

Vytvorenie nového PINu

Zabudli ste PIN?

Zabudli ste PIN a po niekoľko násobnom zadaní vás Messenger zablokoval na určitý čas? Dá sa to vyriešiť.

Zbudnutý PIN hlásenie

  1. Kliknite na šípku späť
  2. Vyberte odstrániť bezpečné úložisko a kliknite na pokračovať

Tým sa odstráni bezpečné uložisko, čím sa vymažú všetky zašifrované správy z vášho zariadenia. Teraz budete môcť vytvoriť nanovo bezpečné úložisko a zadať nový PIN kód.

Obnoviť úložisko pri zabudnutom PIN

Ako vytvoriť 40 miestný kód a na čo je to dobré?

Na čo je dobrý 40-miestný kód, keď už máte PIN? Slúži na obnovenie zašifrovaných správ v novom zariadení. Ak si nepamätáte PIN, môžete použiť 40-miestný kód. Preto si ho vytvorte ako ďalšia záloha nasledovne:

  1. Otvorte aplikáciu Messenger
  2. Prejdite do časti Nastavenia cez ikonu 3 bodky.
  3. Vyberte položku Súkromie a bezpečnosť > Koncové šifrované chaty > Zabezpečené úložisko > Správa spôsobu zabezpečenia
  4. Vyberte 40-miestný kód
  5. Opíšte vygenerovaný 40-miestný kód

40-miestný kód nezabudnite uložiť na bezpečné miesto. Budete ho potrebovať na prístup k zašifrovaným konverzáciám na akomkoľvek zariadení.

Nastavenie 40-miestný kódu

Ako resetovať PIN?

  1. Otvorte aplikáciu Messenger
  2. Prejdite do časti Nastavenia cez ikonu 3 bodky.
  3. Vyberte položku Súkromie a bezpečnosť > Koncové šifrované chaty > Zabezpečené úložisko.
  4. Vyberte si resetovať PIN
  5. Zadajte nový PIN, následne potvrďte ešte raz

Reset PINu

Ako vypnúť bezpečné úložisko?

  1. Otvorte aplikáciu Messenger
  2. Prejdite do časti Nastavenia cez ikonu 3 bodky.
  3. Vyberte položku Súkromie a bezpečnosť > Koncové šifrované chaty > Zabezpečené úložisko.
  4. Vyberte Vypnúť bezpečné úložisko a kliknite na Pokračovať.

Po vypnutí úložiska vaše ďalšie správy nebudú šifrované.

Vpnutie bezpečného úložiska

Ako úplne odstrániť bezpečné úložisko?

  1. Otvorte aplikáciu Messenger
  2. Prejdite do časti Nastavenia cez ikonu 3 bodky.
  3. Vyberte položku Súkromie a bezpečnosť > Koncové šifrované chaty > Zabezpečené úložisko.
  4. Vyberte Odstrániť a vypnúť bezpečné úložisko a kliknite na Pokračovať.

Po vypnutí úložiska vaše správy nebudú šifrované a staré správy sa vymažú z vášho zariadenia.

Najčastejšie otázky

Čo sa stane so správami, keď náhodou odinštalujete Messenger z vášho zariadenia?

Využije sa na to kľúč zariadenia. Keď používateľ nastaví Labyrinth na danom zariadení, vygeneruje sa kód na obnovenie a uloží sa do lokálneho kľúčenky jeho zariadenia. Tieto kódy by nemali opustiť zariadenie, ale pretrvajú aj po odinštalovaní. Tým sa zabezpečí, že značná populácia používateľov, ktorí odinštalujú a znova nainštalujú aplikáciu na tom istom zariadení, budú môcť zachovať prístup k svojim správam bez toho, aby museli nastavovať alebo sledovať mechanizmus obnovy.

Aký protokol používa Messenger na šifrovanie?

Messenger používa protokol Signal a je založený na knižnici Open Source, pričom jedna z jej implementácií je k dispozícii na adrese

https://github.com/signalapp/libsignal-protocol-java/

Podľa tvrdeniu Meta, opísaný protokol pre správy je jedna ku jednej implementovaný aj v Messenger. Ich riešenie nazvali Labyrinth.

Môže niekto vidieť vaše správy v službe Messenger?

Z technického hľadiska nemôže vaše správy v službe Facebook Messenger vidieť nikto okrem osoby, s ktorou chatujete. To však neznamená, že ste v úplnom bezpečí. Príjemca môže správy zosnímať alebo zaznamenať na obrazovku a zdieľať obsah vašich konverzácií s ostatnými, čo znamená, že by už neboli v bezpečí.

Okrem toho vaši priatelia a rodinní príslušníci môžu čítať vaše konverzácie, ak majú prístup k zariadeniu, na ktorom používate Messenger, alebo k vašim prihlasovacím údajom do aplikácie Messenger. Ak ste teda niekedy uvažovali o tom, či niekto môže špehovať váš Messenger, môže.

Číta Meta (Facebook) vaše súkromné správy?

Z technického hľadiska nemôže Facebook čítať vaše súkromné správy vďaka šifrovaniu. V rozhovore pre Vox však generálny riaditeľ Meta Mark Zuckerberg potvrdil, že Facebook skenuje konverzácie, aby sa uistil, že používatelia dodržiavajú pravidlá.

Spoločnosť Facebook tiež agentúre Bloomberg prezradila, že analyzuje konverzácie v službe Messenger, aby zabránila ich zneužitiu. Moderátori čítajú správy označené alebo porušujúce normy komunity a podľa potreby ich blokujú alebo odstraňujú.

Je síce dobré, že Facebook chce zabezpečiť, aby sa neporušovali jeho pravidlá komunity, ale nesprávne označené správy môžu byť tiež moderované. To znamená, že súkromie nevinných používateľov môže byť zbytočne ohrozené.

K akým údajom Messenger má teda prístup?

Messenger má prístup k vašim aktivitám a rôznym údajom, ktoré poskytujete na svojich platformách. Tým, že správy zašifrujete zapnutím bezpečného úložiska, odstrihnete spoločnosť Meta o konkrétnom obsahu vašich správ. Avšak stále bude o vás vedieť nasledovné:

  • Váš zvukový obsah
  • Váš obsah kamery
  • Odosielané a prijímané správy (okrem správ v šifrovaných konverzáciách)
  • Čas, frekvencia a trvanie vašich aktivít na platforme
  • Metadáta o vašom obsahu a správach
  • Informácie o vašich kontaktoch vrátane ich mien, e-mailových adries alebo telefónnych čísel
  • Zariadenie a softvér, ktorý používate
  • Čo robíte na svojom zariadení počas otvorenia aplikácie
  • Identifikátory, ktoré odlišujú vaše zariadenie od zariadení iných používateľov
  • Signály zariadenia
  • Informácie, ktoré ste zdieľali so službou Messenger prostredníctvom nastavení zariadenia, ako je poloha GPS, prístup k fotoaparátu, fotografie a podobné metadáta
  • Informácie o sieti, ktorú používate na pripojenie, napríklad vaša IP adresa.
  • Informácie o výkone aplikácie Meta vo vašom zariadení
  • Webové stránky, ktoré ste navštívili
  • Údaje o súboroch cookie
  • Aplikácie, ktoré používate
  • Hry, ktoré hráte
  • Nákupy a transakcie, ktoré uskutočníte v rámci našich produktov pomocou pokladní, ktoré nie sú súčasťou služby Meta
  • Vaše demografické údaje
  • Reklamy, ktoré vidíte, a spôsob, akým s nimi komunikujete
  • Ako používate produkty a služby partnerov spoločnosti Facebook, či už online alebo osobne

Je toho dosť, že? Ak chcete obmedziť prístup Mete k vašim údajom, môžete sa rozhodnúť prejsť na inú komunikačnú platformu, ktorá lepším spôsobom pristupuje k vášmu súkromiu.

Existujú iné aplikácie na zasielanie šifrovaných správ?

Obľúbenými sú napr. Signal, ktorý end-to-end šifrovanie má prednastavené, čo znamená, že všetky správy sú vždy šifrované. Ďalším obľúbenou aplikáciou je Telegram. Treba však pri Telegram dávať pozor, pretože end-to-end šifrovanie je potrebné zapnúť ručne pri každom začatí chatu.

Dá sa šifrovaniu na Messenger plnohodnotne dôverovať?

Samotná aplikácia Messenger nie je open source, čo znamená, že nie je možné plnohodnotne overiť a auditovať implementované riešenie spoločnosti Meta. Môžeme sa jedine spoľahnúť na vyjadrenie Meta, že ich Labyrinth protokol je naozaj implementovaný protokol Signalu a to bez zmeny, ktorý je overiteľný.

Záver a zhrnutie

Facebook Messenger je teraz bezpečnejší a súkromnejší vďaka predvolenému end-to-end šifrovaniu, ktoré Meta zavádza postupne od decembra 2023. Toto šifrovanie zabezpečuje, že Facebook nemôže čítať vaše súkromné správy. Avšak, spoločnosť stále skenuje konverzácie kvôli dodržiavaniu pravidiel komunity. Medzi alternatívne aplikácie patrí Signal, ktorý má prednastavené šifrovanie, a Telegram, kde je šifrovanie potrebné zapnúť ručne. Messenger nie je open source, takže implementáciu šifrovania nemožno plne overiť, ale Meta tvrdí, že používajú overený protokol Signal.

Ďalšie čítanie: