HTML Farby cez aplikáciu na obrazovke monitoru
HTML farby slúžia na definovanie určitej farby pre webové stránky. Bežní užívatelia si ich zvolia pomocou editora (podobne ako vo Worde)a pokročilejší užívatelia si ich zapisujú do zdrojového kódu web stránky prostredníctvom striktne definovaných pravidiel. Najmodernejšie spôsoby výberu harmonických farieb dokážete pár kliknutiami zvoliť pomocou online aplikácií. Aké sú tie aplikácie, aké sú pravidlá a ako to robia bežní užívatelia internetu? Pozrime sa na to.

Dôležitosť farieb vo webdizajn

Farby sú vo webdizajne dôležité, pretože vytvárajú prvý dojem, posilňujú identitu značky, komunikujú emócie, zlepšujú navigáciu a použiteľnosť stránky, zabezpečujú prístupnosť pre všetkých používateľov a vytvárajú vizuálnu hierarchiu. Správne zvolené farby môžu zvýšiť atraktivitu stránky, udržať návštevníkov a motivovať ich k interakcii.

Farby na webstránkach sa definujú v určitom vopred definovanom číselnom formáte. Pretože sa hodnoty zobrazujú HTML dokumentoch webu, často ich nazývame aj HTML farby.

HTML farby sú teda farebné hodnoty používané na webových stránkach pre styling a dizajn. Môžu byť definované rôznymi spôsobmi, ako sú :

  • názvy farieb
  • hexadecimálne kódy
  • RGB, RGBA
  • HSL a HSLA hodnoty

Každý z týchto formátov umožňuje presné určenie farby pre rôzne prvky stránky, ako je text, pozadie, hranice a ďalšie grafické prvky. Používanie správnych farieb môže zlepšiť estetiku, čitateľnosť a používateľskú skúsenosť webovej stránky. Pozrieme sa na jednotlivé typy podrobnejšie.

Názvy HTML farieb

HTML podporuje preddefinované názvy farieb, ktoré možno použiť na jednoduché a rýchle definovanie farieb bez potreby pamätať si komplexné kódy. Medzi bežne používané názvy farieb patria:

  • red
  • blue
  • green
  • black
  • white
  • gray
  • yellow

Tieto názvy farieb sa používajú priamo v CSS alebo HTML a umožňujú jednoduchú manipuláciu s farbami.

Napríklad:

<p style="color: red;">Tento text je červený.</p>

Kód farby Hexadecimálne

Hexadecimálny kód farby je jedným z najpoužívanejších spôsobov definovania farieb v HTML a CSS. Každá farba je reprezentovaná šesťciferným kódom vo formáte #RRGGBB, kde:

  • RR predstavuje červenú zložku (00 až FF)
  • GG predstavuje zelenú zložku (00 až FF)
  • BB predstavuje modrú zložku (00 až FF)

Napríklad, červená farba sa zapíše ako #FF0000, zelená ako #00FF00 a modrá ako #0000FF.

Použitie v HTML/CSS:

<p style="color: #FF0000;">Tento text je červený.</p>

RGB a RGBA kód farby

RGB (Red, Green, Blue) je model a kód farby, ktorý definuje farby pomocou troch základných farieb. Hodnoty pre jednotlivé zložky sa pohybujú od 0 do 255.

Napríklad:

<p style="color: rgb(255, 0, 0);">Tento text je červený.</p>

RGBA je rozšírenie RGB modelu, ktoré pridáva štvrtú zložku Alpha pre transparentnosť. Hodnota alpha sa pohybuje od 0 (úplne priehľadná) do 1 (úplne nepriehľadná).

Napríklad:

<p style="color: rgba(255, 0, 0, 0.5);">Tento text je polopriehľadný červený.</p>

HSL a HSLA kód farby

HSL (Hue, Saturation, Lightness) je farebný model, ktorý definuje farby na základe odtieňa, sýtosti a svetlosti. Kód farby je uvedená v percentách alebo stupňoch pre odtieň:

  • Hue (odtieň) sa pohybuje od 0 do 360 stupňov.
  • Saturation (sýtosť) sa pohybuje od 0% do 100%.
  • Lightness (svetlosť) sa pohybuje od 0% do 100%.

Ukážka použitia HSL kódu:

<p style="color: hsl(0, 100%, 50%);">Tento text je červený.</p>

HSLA je rozšírenie HSL modelu, ktoré pridáva štvrtú zložku Alpha pre transparentnosť.

Napríklad:

<p style="color: hsla(0, 100%, 50%, 0.5);">Tento text je polopriehľadný červený.</p>

Editori webstránok a HTML farby

Ak si chcete zvoliť HTML farby pre text alebo pozadia textu, pri pridávaní obsahu na web stránku, máte veľmi jednoduchú úlohu. Stačí si označiť text a navoliť správnu farbu cez editor web stránky. Ukážka editora, ktorý inštalujeme našim klientom na ich web stránky je znázornená na tomto obrázku.

Editor HTML farby

Ako vidíte na obrázku, stačí kliknúť na vopred nadefinovanú farbu a vybrať ju. Ak vám nestačia preddefinované farby, môžete ďalej rozkliknúť položku viac farieb (na obrázku "More colors") a podrobne nadefinovať farbu v rozšírenom editore. Tento editor vidíte na tomto obrázku:

Rozšírený editor farby

Programátori a HTML farby

Ak chcete mať oveľa viac možností pri zadávaní farieb, zadávajte ju ručne do zdrojového kódu. Ak používate editor, na svojich web stránkach kliknite na príslušnú ikonu, cez ktorú prejdete do zdrojového kódu webu. Väčšinou sa označuje ako zdrojový kód, source code, alebo len nápisom HTML. Do zdrojového kódu môžete zadávať farby ručne. Ukážkový príklad:

Ak do zdrojového kódu zadajte:

<span style="color: #ff6600;">Tento text je červený</span>

zobrazí sa Vám: 

Tento text je červený

Výber farieb a online aplikácie

Nezáleží na tom, navrhujete reklamy, alebo pôsobivé webové stránky, farba bude hrať hlavnú úlohu pre konečný vizuálny vnem vášho publika. Preto je dôležité navrhnúť si a vybrať harmonické farebné kombinácie. Tieto kombinácie už nepotrebujete skúšať, ani študovať nudnú teóriu farieb, pretože existujú špeciálne online aplikácie, ktoré vhodné kombinácie prezradia cez pár kliknutí. Predstavíme vám 5 vybraných aplikácii, ktoré sa oplatí aspoň vyskúšať, ak chcete profesionálne namiešať webové farby, alebo farby pre vaše reklamy.

Color wheel

Aplikácia z dielne Adobe s názvom Kuler je orientovaná na komunity. Umožní vám nahliadnuť na palety farieb, ktoré vytvorili iní užívatelia. Samozrejme si môžete vytvoriť vlastné a taktiež zdieľať s ostatnými. 

Kuler - aplikácia pre farebné palety

 

ColoRotate

Aplikácia ColoRotate vyzerá veľmi pôsobivo a je dokonca aj zábavná. Namiesto dvoch dvojrozmerných prvkov, predstavuje farebné palety pre vás v 3D verzii a v reálnom čase.

Colorotate

 

COLOURlovers

Aplikácia COLOURlovers poskytuje viac než len spôsob, ako nájsť vhodné palety farieb. Je to aj miesto, kde spoločne s ostatnými ľuďmi môžete diskutovať o farebných témach.

Colorlovers

Ako si jednoducho zvoliť farby pre web stránky?

Vždy si určite konkrétne farby pre vaše podnikanie a používajte ich stále. Ak už máte propagačné materiály v určitých farbách, používajte tieto. Ak ste si ešte neurčili farby pre podnikanie, urobte to nasledovne. Najprv si povieme, ako si nevybrať farby. Ak nechcete, aby vašu firmu brali ako z cirkusu, nekombinujte základné farby, čiže nechcete web červenomodrý, alebo modro-zelený, alebo zeleno-červený. Samozrejme, ak web robíte pre deti, alebo nejakú extravagantnú tematiku, to nemusí platiť. Tiež nedávajte len jednu farbu a odtieň tejto farby. Napríklad tmavosivú kombinovanú s odtieňmi sivej. Vyzerá to fádne. Ako si najlepšie vybrať farby?

Ak už úplne nemáte cit pre farebné kombinácie, zadajte len jednu farbu, ktorá sa vám páči a ostatné nechajte na grafika, ktorý vám grafiku webu navrhne. Ak však chcete bezpodmienečne kombinovať, vždy kombinujte vašu obľúbenú farbu buď s bielou alebo čiernou. Tieto farby totiž sa hodia k všetkému a väčšinou s nimi nič nepokazíte. Na čo však určite dbať pri farebnosti web stránok?

Pokiaľ chystáte viac textu na váš web, určite si zvoľte pre pozadie textu bielu farbu, alebo nejakú veľmi bledú. Text pritom nech je úplne čierny. Ak budú takto v kontraste, budú najlepšie čitateľné pre vašich návštevníkov. Ak teda budete mať na webe viac textu, určite zostanú dlhšie, že nestane sa, že po jednej - dvoch minútach odídu, pretože váš web ťahá oči. Vy aké farby máte na svojom webe a prečo? Napíšte do komentárov nižšie.

Dbajte na kontrast

Veľmi dôležité na webových stránkach aby medzi popredím a pozadím (písmom a pozadím) bol dostatočne vysoký kontrast, aby čitateľnosť textu bol pohodlný. Tmavý text na svetlom pozadí alebo svetlý text na tmavom pozadí je najlepšou voľbou pre čitateľnosť. Vyhnite sa používaniu farieb, ktoré sú si príliš podobné pre text a pozadie, pretože to môže spôsobiť problémy s čitateľnosťou, najmä pre používateľov so zrakovými postihnutiami.

Nástroje na kontrolu kontrastu

Existujú online nástroje a prehliadačové rozšírenia, ktoré vám pomôžu zmerať kontrast medzi textom a pozadím a zabezpečiť, že spĺňate štandardy prístupnosti, ako napríklad WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Môžete použiť napríklad nástroj zistenie kontrastu od Deque University.

Záver a zhrnutie

Správne použitie farebných schém, ako sú názvy farieb, hexadecimálne kódy, RGB a HSL hodnoty, umožňuje presne definovať vzhľad jednotlivých častí stránky. Pri navrhovaní farebných schém je dôležité brať do úvahy psychologické aspekty farieb, kontrast pre čitateľnosť, ako aj prispôsobenie pre používateľov s farebnou slepotou. Pre dosiahnutie optimálneho výsledku odporúčam testovať farebné kombinácie na rôznych zariadeniach a overiť ich prístupnosť pomocou nástrojov na kontrolu kontrastu a simuláciu farebnej slepoty. Týmto spôsobom sa zabezpečí, že vaše webové stránky nebudú len vizuálne príťažlivé, ale aj funkčné a prístupné pre všetkých užívateľov. Pamätajte, že správne použitie farieb nie je len o estetike, ale aj o zlepšovaní používateľskej skúsenosti a dosahovaní cieľov vašej stránky.

Komentáre

dakujem vam zachranili ste mi řiť
dakujem