Čo je doména - grafické znázornenie štruktúry domény s farbami a popisom cez praktickú ukážku
Doména je základným prvkom internetu, ktorý umožňuje identifikáciu a prístup k webovým stránkam. Je to unikátna adresa, ktorú zadávame do prehliadača, aby sme navštívili konkrétnu stránku. V tomto článku si vysvetlíme, čo je doména a prečo je dôležitá.

Čo je doména?

Doména je unikátna adresa na internete, ktorá identifikuje konkrétnu webovú stránku alebo online službu. Je to textový názov, ktorý používateľom umožňuje ľahko nájsť a pristúpiť k internetovým zdrojom bez potreby pamätať si zložité IP adresy (číselné adresy serverov). Doména je súčasťou URL adresy.

Aká je štruktúra domény?

Doména sa skladá z niekoľkých častí, oddelených bodkami:

Štruktúra domény

Čo znamenajú tieto skratky? Vysvetlime si ich jednotlivo:

subdoména (doména 3. úrovne)

V tejto časti domény sa často uvádza aj skratka www, čo znamená World Wide Web (angl.= celosvetová pavučina). Je to označovanie pre distribuovaný hypertextový internetový informačný systém, v ktorom dokumenty obsahujú odkazy na iné miestne alebo vzdialené dokumenty. Jednoducho povedané, hovorí nám, že ide o web stránku. Táto časť domény sa nazýva subdoména. Môžete túto časť jednoducho aj vynechať z vášho názvu. Dokonca môžete namiesto neho použiť taký názov, aký len chcete. Subdoména je totiž voliteľná a môže identifikovať aj konkrétnu sekciu webovej stránky. Napríklad sekcia nášho webu pre podporu klientov má názov podpora.lemonweb.sk

doména (doména 2. úrovne)

je to názov, ktorý si môžete ľubovoľne vybrať, ak registrujete doménu. Samozrejme tento názov musí byť voľný. Naša doména sa volá lemonweb.sk.

tld

TLD (Top-Level Domain) je najvyššia úroveň domény v hierarchickom systéme názvov domén na internete. TLD sa nachádza na konci názvu domény a je oddelená bodkou. Existuje niekoľko typov.

Aké typy domén existujú?

gTLD (generic Top-Level Domain):

Všeobecné domény najvyššej úrovne, ktoré nie sú viazané na konkrétnu krajinu alebo geografickú oblasť. Príklady zahŕňajú:

  • .com (komerčné organizácie)
  • .org (neziskové organizácie)
  • .net (pôvodne pre siete, teraz všeobecné použitie)
  • .edu (vzdelávacie inštitúcie)
  • .gov (vládne organizácie USA)

ccTLD (country code Top-Level Domain):

Tieto domény sú určené pre jednotlivé krajiny alebo závislé územia. Príklady zahŕňajú:

  • .sk (Slovensko)
  • .cz (Česko)
  • .hu (Maďarsko)
  • .at (Rakúsko)

sTLD (sponsored Top-Level Domain):

Tieto domény sú sponzorované konkrétnymi organizáciami, ktoré ich spravujú a zabezpečujú, že ich používanie je v súlade s definovanými pravidlami. Príklady zahŕňajú:

  • .aero (letecký priemysel)
  • .museum (múzeá)
  • .jobs (zamestnanie)

Prečo je potrebná doména?

Doména je potrebná z viacerých hľadísk, ktoré sú kľúčové pre úspešné fungovanie a prístupnosť webovej stránky alebo online služby. Tu sú hlavné dôvody:

  1. Jedinečnosť: Doména poskytuje jedinečný názov, ktorý identifikuje vašu webovú stránku alebo online službu na internete.
  2. Značka: Dobre zvolená doména pomáha budovať a posilňovať vašu značku. Je to často prvý dojem, ktorý zanecháte u návštevníkov.
  3. Jednoduchá navigácia: Doména umožňuje užívateľom ľahko nájsť a pristúpiť k vašim webovým stránkam bez potreby pamätať si zložité IP adresy.
  4. Dôvera: Vlastná doména dodáva webovej stránke dôveryhodnosť a profesionalitu, čo je dôležité pre budovanie dôvery u zákazníkov a návštevníkov.
  5. Serióznosť: Profesionálna doména, najmä s vlastným TLD (napr. .com, .org), zvyšuje serióznosť a autoritu vašej stránky.
  6. SEO: Správne zvolená doména môže zlepšiť vaše postavenie vo výsledkoch vyhľadávačov.
  7. Vlastníctvo: S vlastnou doménou máte plnú kontrolu nad svojou online prítomnosťou a môžete ju presúvať medzi rôznymi webovými hostiteľmi bez straty návštevníkov.
  8. Prispôsobenie: Vlastná doména umožňuje vytváranie subdomén (napr. blog.example.com, shop.example.com) na rôzne účely alebo sekcie vašej stránky.
  9. Profesionálne e-maily: S vlastnou doménou môžete vytvárať profesionálne e-mailové adresy (napr. meno @ vasafirma . tld), čo prispieva k profesionálnemu imidžu.

Kam píšeme doménu?

Doménu píšeme do adresného riadku webového prehliadača. Adresný riadok sa nachádza na vrchu okna prehliadača a umožňuje užívateľom zadávať URL adresy, aby sa dostali na konkrétne webové stránky.

Zadávanie názvu domény do Google Chrome

 

Čo treba urobiť pre vlastnú doménu?

Predtým, než si vyberiete, musíte vedieť, že ak chcete doménu, musíte si ju zaregistrovať. Vy, ako súkromná osoba, nemôžete samostatne registrovať doménu. Registrácia domény musí byť v rukách nejakej firmy, ktorá je oprávená registrovať domény vo vašom mene. Za tieto domény sa platí ročný poplatok. Predtým však, ako sa rozhodnete zaregistrovať vlastnú doménu naštudujte, ako správne vybrať doménu.

Ako vybrať správnu doménu pre firmu?

Výber správnej domény je kľúčovým krokom pre úspešnú online prítomnosť. Pri výbere domény by ste mali zvážiť niekoľko faktorov, aby ste zabezpečili, že bude ľahko zapamätateľná, relevantná a efektívna. Tu sú niektoré tipy a kroky, ktoré vám môžu pomôcť:

1. Jednoduchosť a zapamätateľnosť

  • Krátka a jednoduchá: Doména by mala byť krátka a ľahko zapamätateľná. Vyhnite sa komplikovaným slovám a dlhým výrazom. Myslite aj na to, že drvivá väčšina ľudí prehliada internet cez mobil. Umožnite im zadať vašu krátku doménu rýchlo.
  • Výslovnosť a hláskovanie: Zvoľte doménu, ktorá sa ľahko vyslovuje a hláskuje.

2. Relevancia a kľúčové slová

  • Relevancia k obsahu: Uistite sa, že doména je relevantná k obsahu alebo k cieľu vašej webovej stránky.
  • Kľúčové slová: Ak je to možné, zahrňte kľúčové slová, ktoré opisujú váš biznis alebo obsah stránky.

Pozor! Kľúčové slovo v názve domény vám nepomôže pri lepšom umiestnení vo vyhľadávačoch

3. Vyhnite sa číslam a pomlčkám

  • Bez čísel: Čísla môžu byť mätúce a ťažšie zapamätateľné. Môžu tiež viesť k chybným zápisom pri zadávaní adresy, pretože čísla sa väčšinou fyzicky nachádzajú na samostatnej zóne klávesnici alebo virtuálnej klávesnici.
  • Bez pomlčiek: Pomlčky môžu byť tiež mätúce a ťažšie zapamätateľné. Môžu tiež viesť k chybným zápisom pri zadávaní adresy. Ak si predsa vyberiete doménu s pomlčkou, zaregistrujte si aj verziu bez pomlčky.

4. Výber správneho TLD

  • Typ TLD: Vyberte vhodný TLD (napr. .com, .org, .net, .sk). .com je najpopulárnejší a najdôveryhodnejší, ale ak cielite na lokálny trh, môže byť vhodnejšie použiť ccTLD (napr. .sk pre Slovensko).
  • Špecifické TLD: Ak máte špecifickú stránku, môžete zvážiť použitie sponzorovaného TLD (napr. .edu pre vzdelávacie stránky).

6. Právne aspekty

  • Ochranné známky: Uistite sa, že doména neporušuje ochranné známky iných spoločností. Toto môže zabrániť budúcim právnym problémom.
  • Jedinečnosť: Zvoľte jedinečný názov, aby ste predišli zmätku s inými existujúcimi stránkami.

7. Budúci rast a škálovateľnosť

  • Budúci rast: Zvážte, či názov domény umožní budúci rast a rozšírenie vášho biznisu alebo projektu.
  • Flexibilita: Vyberte názov, ktorý nebude obmedzovať obsah alebo služby, ktoré plánujete poskytovať v budúcnosti.

8. E-mailové adresy

  • Profesionálne e-maily: Premyslite si, ako bude doména vyzerať v e-mailových adresách (napr. meno @ vasadomena . tld).

Pomlčky v názve domény: Dobré alebo zlé?

Pravdepodobne si poviete: "Prečo sa mám venovať k tej pomlčke v názve domény? Je to také dôležité?". Odpoveď je áno. Musíte vedieť, že niektoré faktory môžu priamo ovplyvniť váš výkon online a všetky súvisia s prítomnosťou alebo neprítomnosťou pomlčky.

Pomlčka v názve domény - Áno

Je fajn premýšľať o názvoch domén aj z hľadiska SEO, nielen z osobného hľadiska. Dobrou správou je, že spoločnosť Google pripisuje rovnakú hodnotu obom názvom, s pomlčkami aj bez nich. Vyhľadávače celkom dobre rozumejú pomlčkám a počítajú ich ako medzery. Napriek tomu je potrebné si uvedomiť, že Google uprednostňuje presnosť názvov. A to znamená, že domény bez pomlčiek sú platnejšie. Ak sa však zamyslíme viac z hľadiska používateľského zážitku, existuje mnoho prípadov, v ktorých pomlčky môžu pomôcť vyhnúť sa nepochopeniu a nesprávnemu čítaniu niektorých názvov domén.

Ďalší bod týkajúci sa používania pomlčiek v názvoch domén sa týka výberu najúspešnejších a najprístupnejších názvov. Pravdepodobne si uvedomujete, že mnohé dobre znejúce výrazy sú už obsadené. Ak ste v takejto situácii, stačí do názvu domény pridať pomlčku a s najväčšou pravdepodobnosťou bude voľný.

Pomlčka v názve domény - Nie

Už sme sa dotkli aspektu SEO a je vám jasné, že vyhľadávače uprednostňujú domény bez pomlčky. Tiež si musíte uvedomiť, že ľudia často zabúdajú na existenciu pomlčky v názve. Preto je aj náročnejšie vytvoriť pre ňu zodpovedajúcu reklamu.

Ďalší problém domén s pomlčkami spočíva v návštevnosti a jej distribúcii. Ak napríklad existuje doména s rovnakým názvom ako tá vaša, ale bez pomlčky, je pravdepodobné, že mnohí vaši potenciálni klienti sa automaticky objavia na stránke vášho konkurenta. A to všetko vďaka jednej zabudnutej pomlčke. Riešením je, že by ste si mali vopred kúpiť obe možnosti a zachrániť sa tak pred stratou zákazníkov.

Ako zistiť, či je doména voľná?

Niektoré stránky majú vlastný overovač, ale najbezpečnejšie je, ak prejdete na oficiálne stránky sk-nic.sk, ktorá spravuje domény najvyššej úrovne, ktoré sú vyhradené pre slovenský internet, čiže domény s koncovkou sk. V pravom stĺpci si nájdite blok "Hľadať doménu" a zadajte názov, ktorý chcete vyhľadať.  Po stlačení tlačidla sa vám zobrazí výsledok. Ak s vašim prvým nápadom neuspejete, nezúfajte. Skúste iné názvy a nájdite si najlepšie doménu pre vašu web stránku.

Koľko stojí doména?

Cena domény závisí od viacerých faktorov, vrátane typu domény, jej TLD (Top-Level Domain) a registrátora, u ktorého ju registrujete. Vo väčšine prípadov môžete ju získať rádovo v desiatkach eur ročne. Ak máte záujem o konkrétne ceny domén cez nás, nájdete ich na stránke registrácia domény. Za doménu sa platí ročný poplatok. Pri niektorých typoch je možné doménu zaregistrovať aj na viac rokov dopredu.

Kde kúpiť doménu?

Doménu môžete kúpiť u viacerých poskytovateľov webhostingu. Odporúčam vyberať medzi domácimi spoločnosťami, ktoré určite majú servere na Slovensku. Medzi najznámejšie Slovenské webhostingové spoločnosti:

  • Websupport
  • Webglobe
  • Webhouse
  • Exohosting
  • Slovaknet

Kúpiť doménu môžete aj cez Lemonweb. Preto, ak nechcete dlhodobo vyberať porovnávať webhostingové spoločnosti a chcete mať istotu pri registrácii domény, obrate sa na mna. Ja spolupracujem so všetkými najväčšími poskytovateľmi webhostingu aj registrátormi domén a preto vám viem garantovať, že váš nový web vytvorím a uložím ho na správne nastavený webhosting, so správne zaregistrovanou doménou podľa vašich potrieb.

Kúpa domény často je spojená s objednaním webhostingu. Pred kúpou je preto dôležité mať premyslené, aké má mať webhosting parametre, v akej krajine chcete váš web prevádzkovať, aký veľký priestor potrebujete pre web, databázy a maily. Tiež je dôležité vedieť aké technológie má mať daný balíček. Overiť aj to, aký SSL certifikát daná spoločnosť ponúka a či ich zákaznícka podpora je pohotová. To všetko dopredu je časovo veľmi náročné zistiť. Preto je výhodné pred samotnou registráciou domény sa obrátiť na odborníka, ktorý vám poradí. 

Ak základné elementy vášho online podnikania správne naplánujete už na začiatku, ušetrí vám to nielen mnoho starostí, ale aj nákladov. Stáva sa totiž, že moji klienti prídu s požiadavkou o novú webstránku a majú už doménu aj webhosting. Počas prác potom zistíme, že webhosting má nevyhovujúce parametre, alebo doména bola zaregistrovaná nesprávne. Potom to treba prerobiť a to sú čas, aj peniaze. Ako tieto starosti eliminovať?

Ako zistiť majiteľa domény?

Ak chcete zistiť majiteľa domény, môžete použiť niekoľko metód a nástrojov.  Obvykle je možné zistiť vlastníka domény nasledovnými krokmi:

1. krok - WHOIS Vyhľadávanie

WHOIS je protokol, ktorý poskytuje informácie o registrácii domén, vrátane údajov o registrátorovi, dátume registrácie, dátume expirácie a kontaktných údajoch vlastníka, ak nie sú chránené. Cez WHOIS môžete najistejšie zistiť komu patri doména.

Existuje množstvo bezplatných nástrojov na WHOIS vyhľadávanie. Ja používam WHOIS podľa toho aké má TLD (Top-Level Domain).

Stačí, ak do vyhľadávacieho poľa zadáte názov domény a nástroj vám poskytne dostupné informácie. Zamerajte sa na údaje:

  • Držiteľ domény
  • Názov
  • Organizácia

Na základe týchto údajov je možné vyhľadať webovú stránku majiteľa ak ju prevádzkuje. Ak je doména registrovaná s ochranou súkromia, pôvodné WHOIS informácie môžu byť skryté.

2. krok - Kontrola webovej stránky domény:

Ak majiteľ domény nie je vo vyhľadávaní WHOIS, skontrolujem údaje na webovej stránke domény. Niekedy vlastníci domén zverejňujú svoje kontaktné informácie priamo na svojej webovej stránke, obvykle v sekciách „Kontakt“ alebo „O nás“.

3. krok - Kontaktovanie registrátora domény:

Ak informácie nie sú dostupné ani cez WHOIS ani na webstránke, dá sa skúsiť obrátiť priamo na registrátora domény. Registrátor je spoločnosť, cez ktorú bola doména zaregistrovaná a môže mať viac informácií o vlastníkovi a môže kontaktovať majiteľa domény vaším menom.

Ako zistiť kde je registrovaná doména?

Ak chcete zistiť, kde je doména registrovaná, môžete postupovať podľa rovnakých krokov, ako som to uvádzal vyššie pri zisťovaní majiteľa domény. Vo výsledkoch výpisu WHOIS je potrebné sa zamerať na údaje:

    • Registrátor domény
    • Názov
    • Organizácia
    • Telefón
    • Email

Tieto informácie vám poskytnú prehľad o tom, kde a kým je doména registrovaná. Ak potrebujete kontaktovať registrátora, môžete vyhľadať webovú stránku registrátora alebo použiť kontaktné údaje z WHOIS záznamu.

Záver

Výber správnej domény je kľúčovým krokom pri budovaní úspešnej online prítomnosti. Doména nie je len technický detail; je to značka, identita a prvý dojem, ktorý urobíte na svojich návštevníkov. Pri výbere domény by ste mali zvážiť niekoľko faktorov, vrátane jednoduchosti, zapamätateľnosti, relevantnosti pre vaše podnikanie alebo projekt a dostupnosti vhodného TLD.

Ak sa rozhodnete pre generickú doménu (gTLD), ako je .com alebo .org, môžete získať široké medzinárodné publikum. Na druhej strane, country code domény (ccTLD), ako napríklad .sk pre Slovensko, môžu byť lepšie prispôsobené na cielenie miestneho trhu. Sponzorované domény (sTLD) môžu byť užitočné pre špecifické odvetvia alebo komunitné skupiny.

Pri hľadaní ideálnej domény nezabudnite na budúcnosť vášho projektu a jeho potenciálny rast. Overte si dostupnosť domény a zvážte registráciu viacerých TLD, aby ste ochránili svoju značku. Investícia do správnej domény môže byť jedným z najdôležitejších krokov k úspechu vášho webu.

Pamätajte, že vaša doména je viac než len adresa na internete; je to základný kameň vašej digitálnej identity. Vyberte ju múdro a nechajte ju pracovať vo váš prospech.

Ďalšie čítanie:

Komentáre

Pred registráciou by som si spravil najskôr priesku cien. Niektoré domény môžu byť u rôznych registrátorov dvojnásobne predražené. Pekný porovnávač je na tejto stránke http://najlacnejsie-domeny.eu
1. doména vôbec nemusí obsahovať kľúčové slovo - je to irelevantné - tak isto ani vaša doména neobsahuje kľúčové slovo 2. doména by mala obsahovať názov firmy - tvorba brandu je to najpodstatnejšie v dnešnom biznise....
Ďakujem pekne Erika za pozitívnu spätnú väzbu, veľmi ste ma potešili.:)
Dobrý deň, chcem si spustiť svoj web a Vaša stránka mi nesmierne pomohla porozumieť tomu, čo mám urobiť ako prvé. Je to perfektne zrozumiteľne napísané. Veľmi ďakujem. S prianím úspechov, Erika PS. budem Vás odporúčať:-)
Dobrý deň. Pre sk publikum je ideálne si zvoliť .sk doménu a pre cz publikum .cz doménu. Dokonca z hľadiska seo môže byť výhodnejšie, ak sú stránky uložené na webhostingoch z príslušného štátu, čiže .sk doména na slovenskom webhostingu a .cz doména na českom.
Dobry den, rad by som sa opytal, chystam sa spustit forum, primarne urcene pre SK a CZ publikum. Co by ste mi poradili, ktoru domenu zvolit? .cz/.sk/.eu ? Ktora domena je viac google friendly? Mam obavy z EU domeny, je pravda, ze je najlacnejsia, ale pride mi ako vhodny kompromis, kedze nechcem forum obmedzovat na CZ alebo SK. Za kazdu radu alebo skusenost vam budem velmi vdacny. S pozdravom, Dalibor